Sygdomme

Motion & Concerta

Pin
+1
Send
Share
Send

Concerta (methylphenidat) er en stimulerende medicin, der er ordineret til behandling af opmærksomhedsunderskuds hyperaktivitetsforstyrrelse (ADHD) hos børn og voksne. Det øger hjertefrekvensen og respirationen, mens stigende niveauer af neurotransmitterne dopamin og norepinephrin i hjernen. Da det kan øge blodtrykket og hjertefrekvensen, kan Concerta forårsage uønskede helbredseffekter, når den kombineres med den fysiske stress, der er forårsaget af kraftig motion.

typer

Der er mange forskellige former for motion, der hver især har unikke virkninger på kroppen. Aerob ("cardio"), vægtbærende og strækkeøvelse er de vigtigste kategorier, hvor de fleste fysiske aktiviteter falder.

Aerobic øvelser som løb og rask walking primært arbejder kardiovaskulære og åndedrætssystemer, mens vægtbærende øvelser styrker musklerne. Stretching øvelser som yoga og pilates er designet til at tone muskler samtidig forbedre vejrtrækning og fleksibilitet. Øvelser, der består af alle tre typer motion, anbefales til optimal fysisk kondition.

Fordele

Træning er nødvendig for at holde kroppen pasform og stærk. Mangel på fysisk aktivitet er en væsentlig bidragende faktor for fedme, hvilket øger risikoen for hjertesygdomme, type 2 diabetes og mange andre sundhedsmæssige forhold.

Stimulerende midler som Concerta, efedrin og amfetamin anvendes undertiden som præstationsforbedrende midler af atleter. Ifølge de nationale sundhedsinstitutter øger stimulanterne betydeligt anaerob kapacitet og knæudvidelsesstyrke, samtidig med at smerter og træthed reduceres under fysisk aktivitet, hvilket gør det muligt at træne mere intensivt i længere perioder. Brug af stimulanter som Concerta betragtes som en urimelig fordel ved mange sportsorganisationer og er forbudt i de fleste professionelle sportsgrene.

Sundhedsrisici

Ifølge National Institutes of Health kan methylphenidat - den aktive ingrediens i Concerta - forårsage hypertension, hypertermi og uregelmæssig hjerteslag. Det øger stofskiftet, hvilket ofte resulterer i øget svedtendens. I kombination med faktorer som høje temperaturer og anstrengende motion kan Concerta øge risikoen for varmeslag og dehydrering. Koncerta mindsker også smerteoplevelsen under træning, hvilket gør det sværere at fortælle, hvornår kroppen har nået sine fysiske grænser.

Baseballspiller Steve Bechler og cyklist Tom Simpson er tragiske eksempler på farerne ved at kombinere stimulanter med motion. Begge mænd døde som følge af dehydrering og hypertermi udløst af intens fysisk anstrengelse og stimulerende anvendelse. Mens hverken atleten tog Concerta på dødstidspunktet, tilhørte de stoffer, de brugte (henholdsvis ephedra og amfetamin) i samme klasse af stoffer som Concerta og er kendt for at forårsage lignende virkninger.

Forebyggelse / Solution

Patienter, der tager Concerta til behandling af ADHD og andre lidelser, bør være forsigtige, når de udøver anstrengende fysiske aktiviteter. Drik masser af væsker for at forhindre dehydrering og undgå at udøve i ekstremt varme forhold. Varm op og afkølet ordentligt før og efter træning, og undgå øvelser som vægtløftning umiddelbart efter at have taget Concerta. Gentle strækningsøvelser som yoga kan være mindre tilbøjelige til at forårsage kardiovaskulær lidelse end højintensive aerobic eller vægtløftnings træning.

Overvejelser

FDA anser Concerta et sikkert og effektivt lægemiddel til behandling af ADHD hos patienter i alderen 6 til 65 år. Concerta er usandsynligt, at det vil medføre alvorlige kardiovaskulære problemer, når de tages af raske patienter, for hvem det blev ordineret. Underliggende hjertesygdomme, utilstrækkeligt væskeindtag og samtidig brug af andre stimulerende stoffer som koffein kan øge risikoen for bivirkninger, mens De tager Concerta.

Pin
+1
Send
Share
Send