Sport og fitness

Højde og athletisk præstation

Pin
+1
Send
Share
Send

På ethvert træningsniveau forårsager øget højde et fald i fysisk ydeevne i henhold til US Army Public Health Command. Ved 6.000 fod eller mere over havets overflade har luften mindre ilt, hvilket giver kortpustetid og øget hjertefrekvens under træning i de første par dage. Andre problemer, der kan reducere atletisk ydeevne og kan vare længere, er nedsat nattsyn, kvalme, søvnløshed og dehydrering, reduceret hukommelse, opmærksomhed og dømmekraft og humørsvingninger.

Din hjerne under tryk

At rejse til 6.000 eller højere fødder over havets overflade kan forårsage højdesyge, også kendt som akut bjergsygdom, i de første to eller tre dage. Det reducerede ilt i luften og dermed i dit blod kan få blodkarrene i hjernen til at udvide, hvilket forårsager hjerne hævelse og nogle gange hovedpine, ifølge Institute for Altitude Medicine. I teorien er trykket på hjernen også hvad der forårsager svimmelhed, træthed, kvalme, kulderystelser, irritabilitet og de andre mulige virkninger af høj højde, der kan påvirke din atletiske ydeevne negativt.

Høj Højde og Kardio

VO2 max er en måling af den maksimale mængde ilt, din krop kan absorbere og bruge i et minut. Fysisk tilpassede mennesker har højere VO2 max end mindre pasformede mennesker, hvilket gør dem i stand til at udføre kardiosport hurtigere og længere. Ved 5.000 fod over havets overflade skal din VO2 max være tæt på hvad den er på havniveau. Derefter går din VO2 max 3 procent med hver 1.000 fod højere højde. Akklimatisering - hvilket gør det muligt for din kropstid at tilpasse sig til en højere højde - vil hjælpe, men du vil ikke kunne udføre kardioøvelse i samme tempo, som du kunne ved lavere højder. Institute for Altitude Medicine anbefaler 10 til 20 dage akklimatisering til atleter, inden de udfører kardio øvelse. Hvis du udfører aerob sport i en højde på 12.000 fod eller mere, skal du også først akklimatisere i en nedre del opad højde, før du træner øverst.

Akklimatisering og atleter

Akklimatisering ved højere højder øger antallet af røde blodlegemer. Fotokredit: PhonlamaiPhoto / iStock / Getty Images

Under akklimatisering frigives hormonet erythropoietin - eller EPO - og får dit knoglemarv til at producere flere røde blodlegemer. Dette øger blodets evne til at transportere ilt til dit kropsvæv, men processen tager flere uger. Slutvirkningen af ​​øget EPO er forbedret sport præstationer for udholdenhed atleter. Anaerobiske atleter, der udfører sport som vægtløftning og sprintning, behøver måske ikke uger af akklimatisering, men kan stadig lide af nogle af de længerevarende virkninger af høj højde.

Sleep High, Train Low

Alvorlige udholdenhedsudøvere bruger EPO'er til at få kanten på deres konkurrence. Sove i høj højde øger røde blodlegemer og VO2 max. De fleste, men ikke alle, atleter, der lever i høj højde og træner i en lavere højdeoplevelse, øges i fart og udholdenhed, ifølge en artikel af Edmund R. Burke, Ph.D., direktør for træningsvidenskab ved University of Colorado. High-level træningslejre er en af ​​de måder, hvorpå nogle professionelle atleter oplever EPO-forbedrende fordele ved at sove højt og træne lavt. Sove i et hypoxisk telt, der skaber et miljø, der ligner højhøjder ved at reducere iltindholdet i luften, er et billigere, mindre tidskrævende alternativ til at rejse op og ned bjerge.

Pin
+1
Send
Share
Send