Mad og drikke

Eosinofilt Myalgi Syndrom & 5-HTP

Pin
+1
Send
Share
Send

L-tryptophan og 5-HTP er almindeligt anvendte, "naturlige" alternativer til receptpligtige antidepressive lægemidler. I 1989 var L-tryptophan knyttet til en epidemi af eosinofili myalgi syndrom. EMS er en sommetider dødelig tilstand præget af svær muskel smerte, øget antal eosinofiler - hvide blodlegemer involveret i allergiske reaktioner - og respirationssvigt. Efter et forbud mod salg af L-tryptophan i USA blev mange mennesker henvendt til 5-HTP, et stof, der ligesom L-tryptophan metaboliseres til serotonin. Efter mere end 20 års forskning er forholdet mellem L-tryptophan eller 5-HTP og EMS stadig uklart. Kontakt din læge, før du tager 5-HTP eller L-tryptophan til depression eller anden tilstand.

Serotoninsyntese

Serotonin er en neurotransmitter der regulerer dine humør, appetit, seksuel adfærd, smerteoplevelse, tarmbevægelse og endog blodpropper. Serotonin er målet for flere bredt foreskrevne antidepressive lægemidler, såsom fluoxetin og paroxetin. Serotonin fremstilles ved sekventiel omdannelse af L-tryptophan, en aminosyre, der findes i mange fødevarer, til 5-hydroxy-L-tryptophan og endelig til serotonin. Serotonin fra din blodbanen går ikke effektivt ind i din hjerne, men både L-tryptophan og 5-HTP-versionen gør. Kosttilskud med enten L-tryptophan eller 5-HTP antages at øge niveauet af serotonin i din hjerne.

Forurening

EMS 1989-epidemien blev antaget at have stammer fra forurening af L-tryptophanpræparater markedsført af en enkelt producent i Japan. En allergisk reaktion på denne forurening udløste tilsyneladende symptomerne, der er karakteristiske for EMS, og EMS blev efterhånden fast besluttet på at være en "lægemiddelfremkaldt allergisk sygdom" forårsaget af forureningen, men ikke af selve L-tryptophan. Derfor blev L-tryptophan igen godkendt til salg i USA i 2005.

5-HTP og EMS

I 1994 blev flere medlemmer af en canadisk familie syg efter at have brugt et 5-HTP supplement, og et familiemedlem blev til sidst diagnosticeret med EMS. Efter evaluering fra National Institutes of Health blev det fastslået, at familien havde været udsat for samme forurenende stof, der udløste EMS epidemien fra 1989. En undersøgelse i april 2004-udgaven af ​​"Toxicology Letters" kaldte imidlertid denne beslutning, idet man citerede fejl i NIH-evalueringen og i den kemiske analyse af dette og andre 5-HTP-tilskud.

Allergisk prædisposition

En elegant undersøgelse offentliggjort i oktober 2009 udgaven af ​​"Arthritis og Reumatisme" kaste nyt lys på EMS og dens potentielle årsager. Efter at have evalueret blodet fra næsten 100 personer, der var involveret i EMS epidemien fra 1989, etablerede forskere fra Centers for Disease Control and Prevention, National Institutes of Health, Medical University of South Carolina og Japans Ichikawa General Hospital et link mellem EMS og visse genetiske markører, hvilket tyder på, at personer med specifikke gener kan være i højere risiko for EMS, når de tager L-tryptophan. Desuden er personer med visse genetiske markører, der er ældre, og som tager højere doser af L-tryptophan, i højere risiko for EMS. Det er ikke klart, om 5-HTP-tilskud giver de samme risici for følsomme personer, som L-tryptophan gør.

Overvejelser

EMS er en sjælden allergisk lidelse forbundet med forbrug af L-tryptophan, 5-HTP eller en forurening af kosttilskud indeholdende disse forbindelser. Det faktum, at sporadiske tilfælde af EMS fortsætter med at forekomme hos mennesker, der ikke tager L-tryptophan eller 5-HTP, samt hos personer, der tager kosttilskud fra forskellige producenter, indikerer, at EMS stammer fra flere forskellige mekanismer, herunder genetisk modtagelighed. Hvis du tager L-tryptophan eller 5-HTP, og udvikler muskelsmerter eller vejrtrækningsbesvær, skal du straks afbryde kosttilskuddet og kontakte din læge.

Pin
+1
Send
Share
Send