Sygdomme

Stadierne af en fed lever

Pin
+1
Send
Share
Send

Fedtlever eller hepatisk steatose skyldes akkumulering af overskydende lipider i levercellerne. Steatosis er leverens mest almindelige reaktion på skade, og det kan forekomme under graviditet, som følge af alkoholmisbrug eller toxineksponering eller hos personer, der er overvægtige eller overvægtige. På grund af den stigende forekomst af fedme, metabolisk syndrom og diabetes i udviklede lande, alkoholfri fedtsygdom eller NAFLD, bliver mere udbredt.

Fedme

Den fulde sundhedsmæssige indvirkning af fedtlever i overvægtige personer udfolder sig stadig. I "Nonalcoholic Fatty Liver Disease" i juni 2006 udgaven af ​​"American Family Physician" rapporterer forskere, at NAFLD er den primære årsag til forhøjede leverenzymer hos amerikanske voksne. Ifølge National Institutes of Health, hvis du er overvægtig eller overvægtig, er du i øget risiko for for tidlig død. Diabetes, hjertesygdomme, degenerativ arthritis, kræft, forhøjet blodtryk, galdeblære sygdom og slagtilfælde er alle mere almindelige hos overvægtige personer, og disse forhold nedsætter din livskvalitet og din levetid. NAFLD kan til sidst tilføjes til denne liste.

Klassifikation

NAFLD kan opdeles i to typer. Den første, godartede fede infiltration uden betændelse indebærer indsamling af lipidmolekyler i leverenes celler eller hepatocytter. Dette kan repræsentere en foreløbig fase, som senere udvikler sig til den anden type, kaldet ikke-alkoholisk steatohepatitis eller NASH. NASH er en inflammatorisk leversygdom, der kan udvikle sig til cirrose.

Fedtinfiltrering

NAFLD kan forekomme hos individer i alle aldre og begge køn, men det er oftest diagnosticeret hos kvinder mellem 40 og 60 år, der er overvægtige, og som har enten type 2-diabetes eller højt lipidniveau. Fedtinfiltration kan skyldes øget levering af diætfedtsyrer til leveren eller nedsat metabolisme og fjernelse af fedtsyrer fra leveren.

Betændelse

Lipidmolekyler i levercellerne gennemgår oxidation, som derefter beskadiger omgivende cellemembraner. Denne cellulære skade udløser et fysiologisk respons, der involverer produktion af inflammatoriske kemikalier og rekruttering af specialiserede immunceller, der udslår skadede hepatocytter og forsøger at reparere skaden. Inflammation er kendetegnende for NASH.

fibrose

Når immunceller fjerner skadede hepatocytter, flyttes en anden type celle kaldet en stellatcelle ind i det beskadigede område og initierer reparationer. Selv om leveren har en bemærkelsesværdig regenerativ kapacitet, resulterer reparationsprocessen ikke altid i udskiftning af døde hepatocytter med nye, sunde. Nogle ardannelse eller fibrose forekommer i beskadigede områder. Hvis ikke arresteret, kan NASH forårsage progressiv fibrose og til sidst avanceret cirrose.

Tegn og symptomer

De fleste mennesker med NASH udviser ikke de klassiske symptomer, der normalt er forbundet med leversygdom, indtil deres sygdom bliver avanceret. Nogle kan klage over træthed eller mavesmerter, og omkring tre fjerdedele vil efterhånden udvikle udvidelsen af ​​leveren. I fremskredne tilfælde kan milten også forstørres. Laboratorieundersøgelser afslører ofte forhøjede leverenzymer, og en abdominal ultralyd viser ofte abnormiteter i leverenes tekstur. En leverbiopsi viser ændringer, der ligner dem, der findes i alkoholisk hepatitis.

Behandling

Fedtsygdomme behandles ved at behandle de forhold, der forårsager det. Vægttab og kontrol med andre underliggende medicinske problemer, såsom diabetes eller højt lipidniveauer, er vigtige ledelsesværktøjer. Det er også tilrådeligt at undgå stoffer eller toksiner, der potentielt kan skade leveren.

Pin
+1
Send
Share
Send