Mad og drikke

Hvad er Glycerin fremstillet af?

Pin
+1
Send
Share
Send

Glycerin er en organisk forbindelse kendt mere formelt som glycerol. Dens fælles kilder er animalsk fedt og vegetabilsk olie. Glycerin er en klar, lugtfri væske ved stuetemperatur, og den har en sød smag. Det er mest almindeligt anvendt i sæbe og er også en fælles ingrediens i mange lægemidler.

Struktur

Glycerin har molekylformlen C3H5 (OH) 3. Den består af en kæde på tre carbonatomer, således at hvert carbonatom er bundet til et hydrogenatom (H +) og en hydroxylgruppe (OH-). Hvert af de to terminale carbonatomer har et yderligere hydrogenatom, således at alle tre carbonatomer har i alt fire bindinger. Carbon har en valence på fire, hvilket betyder, at den har en tendens til at danne fire obligationer.

Fedtsyrer

Fedtsyrer er en klasse af forbindelser, der i det væsentlige er en lang kæde af carbonatomer bundet til forskellige kombinationer af oxygen og hydrogenatomer. Hvert fedtsyremolekyle slutter med et carbonatom, der danner en dobbeltbinding til et oxygenatom og en enkeltbinding til en hydroxylgruppe. Denne gruppe har formlen COOH- og er kendt som en carboxylgruppe.

Triglycerider

Planter og dyr bruger glycerin og fedtsyrer til at lave triglycerider, som er den primære bestanddel af fedt. Carboxylenden af ​​hver fedtsyre reagerer med hydroxylgruppen på hvert carbonatom i et glycerinmolekyle. Dette resulterer i, at hvert fedtsyremolekyle er bundet til et carbonatom i glycerinmolekylet. Denne proces frigør også et molekyle vand for hvert fedtsyremolekyle for i alt tre vandmolekyler.

At lave sæbe derhjemme

Sæbe er lavet af fedt og løg. Fremstilling af sæbe er en kompleks proces med flere trin, men det indebærer at bruge lugen til at bryde fedtet ned i natriumsalte af fedtsyrer og glycerin. En hjemme-sæbemager vil gøre sæbe direkte fra denne blanding af natriumsalte af fedtsyrer og glycerin, og hæld blandingen blot i forme.

Kommerciel Soapmaking

En kommerciel soapmaker vil ønske at genvinde glycerin i sæbeblandingen, så den kan sælges separat. Salt tilsættes oven på sæbeblandingen, hvilket får fedtsyresaltene til at stige til toppen. Fedtsyresaltene skimmes derefter fra toppen og gøres til kommerciel sæbe. Den resterende væske består hovedsageligt af glycerin. Denne væske destilleres derefter for at adskille urenhederne fra det rene glycerin. Glycerin anvendes almindeligvis som sødemiddel i diabetiske fødevarer, da det ikke øger blodsukkerniveauet. Det anvendes også i fødevareindustrien som fyldstof og fortykningsmiddel.

Pin
+1
Send
Share
Send