Sygdomme

En revet tendon i ankelen

Pin
+1
Send
Share
Send

Tendons er bånd af bindevæv, der forbinder muskler til knogler. Senerne i ankelen tillader muskler i benet (som f.eks. Kalvemusklerne) at bevæge foden. Tornede sener er en almindelig sportsskade, og bortset fra at være smertefuld kan det forårsage svaghed eller tab af funktion af nogle bevægelser i ankelen.

Ankel Anatomi

Der er mange forskellige sener, der løber gennem ankelen, ifølge Sports Injury Info. Achilles senen er placeret på bagsiden af ​​ankelen og gør det muligt for kalvemusklerne at fæstne sig til foden og er en af ​​de mere almindeligt revne sener. To andre almindeligt revne sener er den bageste tibialsænde (som løber langs medialsiden af ​​anklen) og peroneal senen (placeret på den laterale del af ankelen).

Tåretyper

Der er to forskellige typer ankel senetårer. Akutte tårer, ifølge FootHealthFacts.org, er resultatet af traumer eller en pludselig bevægelse, der får senen til at snappe. Degenerative tårer (også kendt som kroniske tårer) er resultatet af overanvendelse og forekommer typisk i løbet af årene. De er resultatet af, at senen er strakt tynd, hvilket får det til at svinge.

Ankel dysfunktion

En fuldstændig tåre af en senet i ankelen forårsager dysfunktion af musklerne, som senen er fastgjort til. Ruptur af Achillessenen, ifølge Mayo Clinic, forårsager en manglende evne til at skubbe den skadede fod nedad, hvilket også gør det umuligt at stå på tæer på den skadede fod. En revet peroneal sene kan forårsage, at fodens bue bliver højere, mens en tåre i den bakre tibialsænde vil få foden til at blive flad.

Andre symptomer

Andre symptomer, der almindeligvis er forbundet med en rive i en sind i foden, er ankelpine og hævelse. Mayo Clinic forklarer, at smerten kan være alvorlig, og hævelsen opstår typisk i området omkring den revne sene. Nogle patienter er i stand til at høre senepausen, da det forårsager en snap eller popping lyd.

Behandling

Behandlingen varierer afhængigt af, om tåden er delvis eller fuldstændig, hvilket normalt bestemmes ved at tage en MR i det skadede område. Delvis tårer, ifølge FootHealthFacts.org, kan behandles med immobilisering af anklen (enten i en sag eller en bøjle) og hvile. Dette giver den skadede senetid mulighed for at helbrede og forhindrer yderligere skade. Smerter og hævelse kan reduceres med is og ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler, såsom ibuprofen. En fuldstændig tåre kræver derimod normalt kirurgi for at genoprette den afskårne sene. Fysioterapi er en vigtig del af genoprettelsen for både delvise og komplette tårer, da det hjælper med at styrke de svækkede muskler og sener, hvilket hjælper med at forhindre fremtidige skader.

Pin
+1
Send
Share
Send

Se videoen: Flight (Januar 2020).