Mad og drikke

Skal du spise grøntsager og frugtskind?

Pin
+1
Send
Share
Send

Jeg var på bøndernes marked den anden dag, og en af ​​landmændene fortalte mig, at han holder skrællen på alt han spiser. Det, i kombination med de seneste sociale medier, jeg har set om bananskræller, inspirerede mig til at undersøge, om jeg skulle skrælle eller ikke skrælle mine produkter.

Den gode nyhed er, at frugt / grøntsagerskaller og skind indeholder nogle sunde plantefytokemiske og fibre, men den dårlige nyhed er, at de også kan bringe forurenende stoffer til vores bord. Lad os grave lidt dybere:

Spise og / eller bruge skrælene med frugt og grøntsager øger kostfibre og andre næringsstoffer og nedskærer også madaffald. Selv om de fleste af os ikke tænker på at bevare og spise hver eneste næringsstof, der er til rådighed for os, er det en praksis, der er sund for os og for vores planet. Der er dog nogle frugter og grøntsager, hvis hud er uspiselig, vanskelig at fordøje eller har en bitter smag. Hvis du planlægger at spise skræl, er det også en god ide at købe økologisk, da ikke-organiske skind sandsynligvis bliver sprøjtet med pesticider. Her er nogle retningslinjer for specifikke frugter og grøntsager:

Når IKKE at spise huden

Citrus: Skalene af citrusfrugter (appelsiner, grapefrugter, citroner osv.) Har et ton vitamin C, riboflavin, vitamin B6, calcium, magnesium og kalium samt antiinflammatoriske flavonoider. Skalet er dog bittert og svært at fordøje. Du kan grille peels i en zest og bruge det i salat dressinger, over is eller bagværk, eller tør skiver af skræl og infuse det med sukker, olie eller eddike.

[Læs mere: 5 Easy Fruit og Veggie Spa Vand Opskrifter]

Den hvide pith mellem skræl og kød er også super høj i fiber (selv om den er lidt bitter), så prøv ikke at skrælle meget af det væk, når du skræller din orange.

Løg: Selvom spise løg hud generelt ikke er en god ide, det indeholder quercetin, så jeg vil foreslå at bruge det i aktier.

Banan: Bananskræl har en bitter smag og hård konsistens, men indeholder kalium, lutein (en stærk antioxidant til øjenhygiejne) og tryptofan (der øger kroppens serotonin, hvilket forbedrer humøret). Hvis du vil prøve bananskræl, er der nogle tips: brug meget modne peeling; brug en lille mængde i din smoothie; eller kog det i et par minutter, så saut? eller bage i ovnen, indtil den tørrer ud for at bruge som te.

[Læs mere: 16 fantastiske bananfakta, som alle bør vide]

Asparges: Huden på asparges indeholder ingen yderligere ernæringsmæssige fordele i kødet, men det kan efterlade en streng tekstur. Så rent fra et kulinarisk perspektiv, vil jeg foreslå peeling huden, hvis du har tid til at skrælle hver stilk individuelt.

Hvornår skal man spise huden (hvis organisk)

Agurk: Denne veggie mørkegrønne hud indeholder størstedelen af ​​antioxidanter, uopløselig fiber og kalium. Hvis en agurk har en tung voksbelægning og pesticider, kan du overveje at skrælle.

zucchini: Huden af ​​courgette indeholder ekstra C-vitamin, fiber og kalium, såvel som antioxidanterne carotenoider, lutein og zeaxanthin. Selvom smagen er lidt bitter, hvis du laver dem eller blander dem med andre varianter (fx i en salat), er det værd at holde huden på.

Æble: Æppeskal indeholder det meste af frugens uopløselige fiber, en antioxidant kaldet quercetin og andre antioxidanter.

[Læs mere: 8 sunde æble snacks]

Kartoffel: Ounce for ounce, kartoffelhud har mere fiber, jern, kalium, B-vitaminer og C-vitamin end kødet.

Kiwi: Kiwi hud er nok en hud, som de fleste af os ikke spiser, men det er spiseligt! Huden indeholder mere flavonoider, antioxidanter og C-vitamin end kødet. Hvis fuzz bringer dig ud, skal du først skrabe den af.

Aubergine: Aubergineens lilla skrælfarve kommer fra en antioxidant i anthocyaninfamilien, der findes i kun små mængder i kødet. Absolut forlader skrælningen, men prøv at købe uopdrættede ægplanter, ellers kan du spise en god dosis pesticider.

Gulerod: De fleste af næringsstoffer, caroten og forskellige antioxidanter i gulerødder er i eller lige under huden. Bare skrubbe, skære ender og spis!

Squash: Det kan virke som om alt squash har en super hård hud, men du kan bage de fleste sorter med huden på og spise den, når den er bagt. Delicata, æggekage og søde dumpling squashes har blødere skind, mens nogle squashskind som spaghetti squash og græskar er hårdere og svære at fordøje, selv når de er kogte.

[Læs mere: Top 5 vinter squashes og hvordan man vælger de bedste ones]

Uanset om du spiser huden eller ej, er det generelt en god ide at skylle alle grøntsager med rent, koldt vand og krat forsigtigt med en grøntsagsbørste for at fjerne nogle af pesticidrester eller snavs og bakterier. Selv økologiske produkter har organiske gødningsrester. Hårde peeling som meloner, vinterkvashes og ananas bør vaskes, før de skæres ind i dem for at forhindre forurening af kødet.

Hvis du ikke spiser vegetabilske og frugtskræller, er det ikke din kop te, der er andre måder, du kan få deres ernæringsmæssige fordele på:

  • Lav en grøntsagsstof fra kartoffel-, pastinab, rogn og gulerodskaller, løgeskind, purlestykker osv.
  • Citrusskræl kan konserveres, syltes, laves i marmelade, citrusekstraktpulver, citrussukker, zest eller infunderes i olivenolie eller honning eller eddike.
  • Brug dem til at smag drikkevand.
  • Brug dem i fjerkræ saltopskrifter.
  • Nogle frugter og grøntsager kan bruges som skønhedsprodukter eller husholdnings rengøringsmidler.

Lea Basch, M.S., RD, er den registrerede dietitian for The Tasteful Pantry.Lea har været i ernæringsindustrien i mere end 30 år og var en af ​​grundlæggerne af Longmont United Hospital's ernæringsprogram i Boulder, Colorado. Hun er en diabetespædagog og fokuserer nu på glutenfri kost og fødeintolerancer. Leas passion er at kombinere nutritionens videnskab med det hjerte, der kræves for at ændre livslang vaner.

Forbind med Lea og The Tasteful Pantry på Facebook, Twitter, Pinterest og Instagram.

Pin
+1
Send
Share
Send