Mad og drikke

Fødevarer, der indeholder fedtopløselige vitaminer

Pin
+1
Send
Share
Send

Vitaminerne A, D, E og K er de fedtopløselige vitaminer. De absorberes i tarmene ved at anvende de samme transportmekanismer som kolesteroler og fedtstoffer, fordi de ikke blander sig godt sammen med vandige opløsninger som cellulær væske og blod. Mangler af disse vitaminer er mindre almindelige end vandopløselige vitaminer, fordi de opbevares i meget højere mængder i kroppen. Imidlertid kan personer med lidelser i tarmen som Crohns sygdom udvikle mangler på grund af utilstrækkelig absorption. Rådfør dig med følgende liste for fødevarer højt i hvert vitamin, hvis du har brug for at supplere din kost.

Vitamin A

Vitamin A er særlig højt hos dyr og fiskelever, hvad enten torskeleverfiskolie, kalkunelever eller gåselever. Melker og oste indeholder også betydelige niveauer. For grøntsager overveje gulerødder, spinat, søde kartofler og kale. Frugter højt i vitamin A omfatter cantaloupe, papaya og mango. Vitamin A-mangel kan forårsage nattblindhed og svækket immunforsvar.

Vitamin D

Mange fødevarer i USA og Europa, såsom mælke og oste, er beriget med ekstra D-vitamin. Hvis du ikke kan spise mejeri, skal du overveje berigede korn og havregryn. Den højeste tæthed af D-vitamin pr. 100 g servering kommer fra torskeleverfiskolie, sild og laks. Lavt indhold af D-vitamin kan føre til rickets hos børn og osteomalaki (knoglesvaghed) hos voksne.

E-vitamin

E-vitamin kommer primært fra nødder, korn og grønne grøntsager. Hvedekimolie er den mest koncentrerede kilde til vitamin E til rådighed. Overvej også mandler, solsikkefrø, hasselnødder og jordnøddesmør. Forskellige olier er naturligt høje i E-vitamin, herunder solsikke, saflor, majs og sojabønne. Vitamin E-mangel manifesterer sig som neurologiske problemer (vanskeligheder med balance eller fornemmelse) og immunsystemet dysfunktion.

Vitamin K

Grønne bladgrøntsager er den bedste kilde til fødevarer med højt indhold af K-vitamin. Kale, spinat, grønt greens og collards er de fire mest koncentrerede kilder. K-vitamin-mangel kan forårsage koagulationsforstyrrelser. Vær opmærksom på, at hvis du tager coumadin, kan en diæt højt i vitamin K forårsage problemer med de periodiske INR-blodprøver. Lad dine læger vide, om du har ændret dit daglige K-indtag, så de kan foretage de rette justeringer.

Pin
+1
Send
Share
Send

Se videoen: Vitaminer (Februar 2020).