Sport og fitness

Afstandsløb og lavt blodpladeantal

Pin
+1
Send
Share
Send

Blodplader, eller trombocytter, er de farveløse blodlegemer vigtige for tilslutning af huller i blodkarvægge. Trombocytopeni, et lavt blodpladetælling er generelt forbundet med en immunforstyrrelsesforstyrrelse, en blodforstyrrelse eller som bivirkning af visse lægemidler. Lavt blodpladeantal er sjældent alvorligt, da symptomerne generelt er milde. Der er en sammenhæng mellem blodpladeantal og afstandsløbere, især marathoner.

Symptomer

Lavt blodpladeantal er forbundet med overdreven blå mærkning, udslæt af udslæt af mørkerødte pletter i små ben, spontan blødning fra næse eller tandkød, langvarig blødning ved udskæring eller efter tandarbejde, blod i afføring eller urin og usædvanligt tung menstruationsstrøm.

Effekter af motion

Ifølge en undersøgelse af "Marathon Effects on Platelet Activation Markers" i "American Journal of Clinical Pathology" viste flere undersøgelser øget blodplade niveauer forbundet med anstrengende aktivitet. Størstedelen af ​​undersøgelserne fandt forhøjede blodpladetællinger og tegn på blodpladeaktivering efter længere tids anstrengelser. Da de fleste hjerteanfald er resultatet af en blodpladeagtig gruppe af blodpropper, viser disse undersøgelser, at anstrengende motion kan vise sig både gavnligt for at forhindre hjerteanfald og en udløser for at forårsage dem.

årsag

En opfølgningsundersøgelse af 32 deltagere i Boston Marathon 2005 viste, at der var et markant fald i blodpladskoncentration, form og masse, hvilket indikerede en stigning i blodpladeaktivering under løbet. Dette skyldtes en raceinduceret "anæmi", der var tænkt som et resultat af det mekaniske traume mod røde blodlegemer, da fødderne ramte jorden.

konklusioner

Afstandsløbere nyder godt af en afbalanceret kost for at undgå mangler i folinsyre, jern eller vitamin B12. Øvelse træning umiddelbart efter skade eller behandling, der har forårsaget blodtab er kontraindiceret. Skær ned på fodtrauma ved at bruge ordentligt polstret sko designet til løb. Spørg din læge om risikoen for træning, hvis du har lidt i blod eller immunforstyrrelser. Disse forholdsregler kan medvirke til at reducere den forøgede trombocytaktivitet i forbindelse med langvarig anstrengelse.

Pin
+1
Send
Share
Send