Mad og drikke

Hvad er forskellen mellem sukker og carbs på madmærker?

Pin
+1
Send
Share
Send

Når du handler med madvarer, kan det være en lang og forvirrende proces at vælge den rigtige mad ved at læse madmærker. Næringsfaktapanelet giver meget information om næringsværdien af ​​forskellige fødevarer, men forståelse af det kan være udfordrende. Den første vigtige funktion at være opmærksom på, når man ser på ernæringsfakta, er serveringsstørrelsen. Placeret øverst på bordet kan den serveringsstørrelse, der er angivet på pakken, være forskellig fra den serveringsstørrelse, du normalt bruger, så du skal måske lave matematik for at finde ud af, hvor meget du vil spise.

Kulhydrat

Carbohydrat er et af de tre vigtigste makronæringsstoffer, der findes i mad sammen med protein og fedt. Disse tre næringsstoffer giver os den energi, eller kalorier, kroppen har brug for. Hvert gram kulhydrat og protein giver 4 kalorier, mens et gram fedt giver 9 kalorier. Kulhydrater findes i en bred vifte af fødevarer, såsom kornprodukter, herunder brød, pasta, morgenmadsprodukter, havregryn, mel, kiks, stivelsesholdige grøntsager som kartofler og majs, bælgfrugter, mælk, yoghurt, frugt, juice, sukker og desserter. Kulhydrater består af tre forskellige næringsstoffer - stivelse, sukker og kostfiber. Derfor, når man ser på næringsfakta tabellen, svarer antallet af samlede kulhydrater til summen af ​​sukker, stivelse og fiber. Den procentvise daglige værdi vises til højre og er baseret på en 2.000-kalorie diæt, som tilskynder til forbrug af 300 gram kulhydrater om dagen.

Sukker

Sukker er tidligere klassificeret som et simpelt kulhydrat og indbefattet lactose, eller mælkesukker, saccharose eller bordsukker og fructose, frugtsukker. Alle disse forskellige typer sukkerarter, uanset om de var naturligt forekommende i mad eller drikke eller tilsat det, fremgår sammen i sukkerdelen af ​​næringsfakta tabellen. Fordi der ikke er nogen specifikke anbefalinger til sukker, er der ingen procent daglig værdi lavet til dette næringsstof.

Fiber

Kostfiber er en del af de samlede kulhydrater, men i modsætning til sukker og stivelse er fiber ikke fordøjeligt. Den procentuelle daglige værdi svarer til 25 gram. Nogle fødevareetiketter gør også sondringen mellem opløselig og uopløselig fiber, de to typer fibre, der findes i fødevarer. Uopløselig fiber er hovedsagelig til stede i hele kornprodukter og klid samt i frugtens hud og i nogle grøntsager. Dets roller omfatter forebyggelse af forstoppelse og fremme regelmæssige afføring. Opløselig fiber findes normalt i havre, byg, hørfrø, nødder og psyllium samt nogle frugter og grøntsager. Det har også evnen til at stabilisere blodsukkerniveauet og sænke blodkolesterolniveauet.

Netto Carbs

Uanset om du har diabetes og forsøger at få dit blodsukkerindhold under kontrol, eller om du følger en low-carb diæt for at tabe sig, ser du på næringsfakta tabellen af, hvad du køber, er vigtigt. De vigtigste næringsstoffer at se på er de samlede kulhydrater og kostfiber. Du kan springe over sukkeret, da det allerede er medtaget i de samlede kulhydrater sammen med stivelsen og fiberen. Med disse to næringsstoffer kan du beregne indholdet af nettocarbons indhold af en fødevare, blot ved at trække fiberen fra det samlede kulhydrat. Brug netcarbs hvis du sporer dit kulhydratindtag.

Pin
+1
Send
Share
Send

Se videoen: Diabetes og høyt blodtrykk: hva kan du spise? (Marts 2020).