Mad og drikke

Er etiopisk mad sundt?

Pin
+1
Send
Share
Send

Etiopien er ofte forbundet med sult og underernæring, men det traditionelle køkken er værd at overveje. Selv om mange mennesker i Etiopien er underernærede og underfødte, betyder det ikke, at deres mad ikke er nærende. Faktisk er de fleste etiopiske retter næringsdækkede og lavt fedtindhold. Det er værd at søge autentisk etiopisk mad, fordi det udover at være nærende også har en smag og dybde, som du ikke finder andre steder.

Korn er afgørende

Teff vokser i Ethipoia. Fotokredit: derejeb / iStock / Getty Images

Korn er en af ​​de hovedposter i den etiopiske kost. Teff er et helkorn, der er vant til at forberede mange etiopiske retter, ifølge Marcus Samuelsson, et indfødt etiopisk skrivning til "Cooking Light" magazine. Teff er vant til at lave injera, en slags svampet brød, der spises med de fleste måltider. Det bruges ofte til at scoop op gryderetter, hvilket gør det som spiseligt sølvtøj. Ifølge Eve Zibart, forfatter af "Etnisk mad Lovers Companion", er teff højt i jern, hvilket gør den til en nærende del af den etiopiske kost. Havre, byg, hirse og sorghum, der er højt i fiber, er yderligere korn fremtrædende i den etiopiske kost.

Grøntsager og legumes er stjerner, også

Linser er commin i etiopisk køkken. Fotokredit: studiocascella / iStock / Getty Images

Linse er en af ​​de mest almindelige etiopiske fødevarer, og de bruges ofte som krydderier, Zibart noter. Linser er højt i fiber, protein og jern, og er også lavt fedtindhold. Den traditionelle etiopiske kost omfatter en række grøntsager, der leverer fiber, kalium, vitamin A, vitamin K og folat. Blandt disse er kål, kale, tomater, gulerødder, kartofler og blomkål. Sauteed collard greener kaldes gomen kitfo og er rige på jern og fiber. Aubergine og søde kartofler forekommer også i visse etiopiske retter. Etiopierne simmer røde løg, som er en god kilde til C-vitamin, til at forberede en sauce kaldet wat, der ofte serveres med kød- eller grøntsagsstewer. Nogle opskrifter indeholder også krydrede peberfrugter og hvidløg. Jordnødder er også tilføjet nogle få etiopiske opskrifter, og de er en god kilde til protein og hjertesundede umættede fedtstoffer.

Kød er knap

Etiopisk rød stuvet kylling. Fotokredit: Paul_Brighton / iStock / Getty Images

Fordi kød er dyrt, har det ikke et fremtrædende sted i den traditionelle etiopiske kost, især for de mennesker, der bor i landdistrikterne. Tibs er det generiske navn til en servering kød, og det serveres ofte med grøntsager. Lam og ged er de mest populære kød i den etiopiske kost, ifølge Philip Briggs, forfatter af "Etiopien." Kylling er også inkluderet i visse etiopiske retter, som det er oksekød. Tyndt skiver stykker af oksekød marineret i pulveriseret krydret peber kaldes kitfo og forsyner protein og jern. I områder i Etiopien nær søer er fisk også inkluderet i den traditionelle kost. Kødet etiopier spiser forsyninger jern, zink og vitamin B-12 til deres kostvaner. Lavt forbrug af kød betyder også, at folk indtager mindre mættet fedt end den gennemsnitlige vestlige kost, og det kan reducere risikoen for hjertesygdomme.

Yderligere etiopiske fødevarer

Chili peber på et marked. Fotokredit: Guenter Guni / iStock / Getty Images

Varm saucer er en fælles tilføjelse til etiopiske opskrifter, Zibart noter. De krydrede peberfrugter, der anvendes i disse saucer, tilsættes en lille mængde C-vitamin til den etiopiske kost, hvilket helt sikkert er en fordel, fordi mange etiopier ikke spiser meget frugt. Mælk og honning er også traditionelle etiopiske fødevarer, og mælken leverer en god mængde calcium. Æg er mindre almindelige, men når de spises, tilføjer de protein til den etiopiske kost. Æg bliver ofte spist til morgenmad i en skål kaldet fatira, som kombinerer ægget med en pandekage og ofte drizzled med honning.

Pin
+1
Send
Share
Send

Se videoen: Seb kårer verdens sterkeste mat (April 2020).