Mad og drikke

10 essentielle aminosyrer og hvorfor vi har brug for dem

Pin
+1
Send
Share
Send

Du forbinder sandsynligvis protein med at bygge stærke muskler, men faktisk er dette makronæringsstof til stede i hver celle i din krop. Aminosyrer er byggestenene af protein. Protein er lavet af 20 forskellige aminosyrer, men din krop er i stand til at syntetisere halvdelen af ​​disse på egen hånd. Den anden halvdel skal du forbruge gennem kostkilder. Disse 10 aminosyrer betegnes som "essentielle" aminosyrer.

De 10 Essentials

Der er 10 aminosyrer, der er identificeret som væsentlige, selv om en af ​​dem, arginin, kun er afgørende for de unge, ifølge Michael Davidson fra National High Magnetic Field Laboratory ved Florida State University. De 10 essentielle aminosyrer er arginin, histadin, isoleucin, leucin, lysin, methionin, phenylalanin, threonin, tryptophan og valin.

Funktioner af essentielle aminosyrer

Ud over at give den strukturelle rygrad af protein, fungerer aminosyrer også som en bestanddel af enzymer, kemikalier, som din krop bruger til at fremskynde de biologiske processer, der er nødvendige for at opretholde livet. Aminosyreindholdet i et bestemt protein eller enzym bestemmer dets unikke egenskaber og funktioner. Histadin er for eksempel vigtig for dannelsen af ​​histamin, en vigtig del af din krops immunrespons. Threonin er nødvendig for at skabe porfyrin, hvilket skaber pigmentet i røde blodlegemer, der binder jern. Valine er en aminosyre, der hjælper med at binde proteiner sammen.

Fødevarer indeholdende aminosyrer

Fødevarer som kød, fisk og fjerkræ betragtes som komplette proteiner, fordi de indeholder alle de essentielle aminosyrer. Andre dyrebaserede fødevarer, såsom mejeriprodukter og æg, betragtes også som komplette proteiner. Plantebaserede fødevarer indeholder en række aminosyrer, men med undtagelse af sojabønner og quinoa indeholder ikke alle 10 aminosyrer på én gang. Sådanne fødevarer betragtes som ufuldstændige proteiner. Plantebaserede kilder til aminosyrer omfatter majs, bønner, ris, bælgfrugter og nødder. Vegetarere kan opnå tilstrækkeligt dagligt indtag af aminosyrer ved at forbruge en række af disse plantebaserede proteinkilder.

Aminosyre mangler

Det er vigtigt for veganer at forbruge en række forskellige fødevarer, der er rige på aminosyrer for at undgå proteinmangel, men proteinmangler er oftest et resultat af fattigdom end af vegetarisme. Cornell University noterer sig, at protein-energi-underernæring eller PEM forekommer i dele af verden, hvor fødevareforsyningen begrænser muligheden for at opnå alle de essentielle aminosyrer. Alvorlig PEM, også kendt som kwashiorkor, kan forårsage leverforringelse, anæmi og hudbetændelse.

Pin
+1
Send
Share
Send

Se videoen: 198th Knowledge Seekers Workshop - Nov 16, 2017 (Marts 2020).