Sundhed

Hvorfor er højt kolesterol dårlig for kroppen?

Pin
+1
Send
Share
Send

Selv om kroppen har brug for kolesterol at fungere, og det forekommer naturligt i alle celler i kroppen, kan for meget kolesterol opbygge sig i kranspulsårerne og øge risikoen for hjertesygdomme. Kolesterol selv er ikke iboende "dårligt." Det er snarere overskydende kolesterol, der kan forårsage problemer hos nogle mennesker. Bestem dit niveau af kolesterol med en blodprøve og sænk det naturligt ved at spise mere frugt, grøntsager og fiber og ved at udøve mere. Receptpligtig medicin også lavere blod cholesterol niveauer.

Fungere

Kost kolesterol kommer fra animalsk afledt mad, selvom din krop også gør det. Samlet kolesterol består af HDL, LDL og triglycerider, som repræsenterer den største form for fedt i fødevarer og også den vigtigste opbevaringsform for fedt i kroppen. LDL og HDL transporterer kolesterol til og fra cellerne, hvor det bruges til at styrke cellemembraner og gøre hormoner og D-vitamin.

Godt kolesterol

Højdensitetslipoprotein kaldet HDL eller "godt kolesterol" henter kolesterol fra cellerne og transporterer det tilbage til leveren til genanvendelse eller bortskaffelse af affald. "God" refererer ikke til typen af ​​kolesterol, men til det faktum, at denne transport køretøj tager kolesterol ude af omløb. Så et højere HDL nummer betyder bedre kolesterol kontrol og beskyttelse for hjertet, ifølge Eleanor Whitney og Sharon Rolfes i "Understanding Nutrition."

Dårlig kolesterol

Lavdensitetslipoprotein, kaldet LDL eller "dårlig kolesterol", bærer kolesterol til hver celle i kroppen for potentiel brug i cellemembraner eller til fremstilling af hormoner og D-vitamin. Cellerne tager kun det, de har brug for, så høje niveauer af LDL kan resultere i forekomster af overskydende kolesterol i arterierne, hvilket forårsager begrænset blodgennemstrømning. Til sidst kan en blodprop blokere en indsnævret arterie og resultere i et hjerteanfald eller slagtilfælde. Et lavere LDL nummer betyder bedre sundhed.

Test

To typer blodprøver opdager kolesterol. Den mest almindelige er en hurtig screening med en fingerprick procedure, der kun giver den samlede mængde kolesterol i blodet. Ifølge National Heart, Lung and Blood Institute, er total cholesterol i milligram per deciliter. Nedenfor 200 er ønskeligt, 200 til 239 er grænsen høj og over 240 er høj. Hvis total cholesterol er højt, følg op med en komplet lipid blodpanel test, som en læge ordrer.

Lipidblodpanelet kræver fastende i 12 timer og et bloddrag for at detektere mængden af ​​HDL, LDL og triglycerider ud over total cholesterol. For LDL er under 100 optimal, 100 til 129 er nær optimal, 130 til 159 er grænsen høj, 160 til 189 er høj og over 190 er meget høj. For HDL er under 40 lavt og over 60 er ønskeligt.

Tips

Test kolesteroltal hvert femte år som voksen, fordi højt kolesterol kan forekomme selv uden symptomer.

Som et hukommelseshjælp kan den første bogstav i HDL og LDL stå for "Sund" og "Mindre sund." For bedre sundhed, hold den sunde en høj og den mindre sunde en lav.

Pin
+1
Send
Share
Send

Se videoen: www.lenabeatrice.net - Kolesterol er ikke farlig (Februar 2020).