Sygdomme

Fordele og ulemper ved strålebehandling

Pin
+1
Send
Share
Send

Strålebehandling er en af ​​de mange terapier, der er tilgængelige fra 2011 for at bekæmpe kræft. Strålebehandling bruger højdosisdoser af stråling til at ødelægge kræftceller. Det bruges ofte sammen med andre behandlinger, herunder kirurgi og kemoterapi, til at ødelægge kræftceller. Strålebehandling kan med succes behandle bryst, prostata, skjoldbruskkirtel og mange andre typer kræft. Som med enhver behandling har strålebehandling også nogle ulemper, som bør overvejes.

Begrænset skade

I modsætning til kemoterapi, er en systemisk behandling, der spredes i hele kroppen, strålebehandling leveret netop til et bestemt sted, så skader på de sunde celler i kroppen kan være betydeligt mindre, ifølge CancerQuest. Stråleterapi er dog ikke uden bivirkninger.

Effektivitet mod lokaliserede tumorer

Strålebehandling kan ikke være effektiv, når den anvendes alene mod alle former for kræft --- især kræftformer, der er metastaseret i hele kroppen. Strålebehandling leverer kræftdræbende doser af stråling på tumorstedet, forklarer National Cancer Institute, men rejser ikke i hele kroppen for at ødelægge kræftceller, der spredes som kemoterapibehandling kan gøre.

Begrænset effektivitet mod metastaserede kræftformer

Strålebehandling kan ikke være effektiv, når den anvendes alene mod alle former for kræftformer - især kræftformer, der er metastaseret i hele kroppen. Strålebehandling leverer kræftdræbende doser af stråling på tumorstedet, forklarer National Cancer Institute, men rejser ikke i hele kroppen for at ødelægge kræftceller, der spredes som kemoterapibehandling kan gøre.

Langvarige problemer

Selv om strålebehandling kan forårsage mindre skade på kroppen og mindre alvorlige bivirkninger, udgør det ikke desto mindre risiko for både langsigtede og kortvarige bivirkninger. Ekstern stråledråling kan forårsage hududslæt og hudfølsomhed, National Cancer Institute advarer. Stråleterapi kan også forårsage problemer med væv, kirtler eller organer i nærheden af ​​behandlingsstedet. Langsigtede bivirkninger kan omfatte væksten af ​​arvæv, infertilitet og skade på andre områder i kroppen afhængigt af placeringen af ​​strålingsbehandlingen. Nogle mennesker kan også udvikle en sekundær kræft som følge af udsættelse for stråling.

Pin
+1
Send
Share
Send

Se videoen: Dette bør du vite om PSA-testen | Kreftforeningen (April 2020).