Mad og drikke

Hvad hæver blodglukoseniveauer

Pin
+1
Send
Share
Send

Glukose er det sukker, der cirkulerer i dit blod og tjener som kroppens vigtigste energikilde. Fordøjelsen og nedbrydningen af ​​kulhydratholdige fødevarer i deres enkleste form frembringer glucose. En persons blodglukose går op, efter at hun spiser, men visse fødevarer har mere indflydelse på glukoseniveauet end andre. Medicin, stress, sygdom og manglende træning kan også påvirke glukoseniveauerne hos dem med diabetes eller insulinresistens.

Kulhydrater hæve glukose

Kulhydrater findes i alle fødevarer, der indeholder stivelse, fiber eller sukker. Hver af disse vil medføre en stigning i blodglukoseniveauerne, når de fordøjes, men hastigheden og niveauet af forøgelsen kan variere med hver type kulhydrat. Stivelse og fiberrige fødevarer kaldes også komplekse carbs, og generelt hæver de blodsukkeret langsommere. Sukkerrige fødevarer, eller enkle carbs, vil øge blodglukosen hurtigere og til tider meget højere.

Stivelse er en langsom karb

Stivelse kan komme fra grøntsager, bælgfrugter eller korn. Stivelsesholdige fødevarer med høj fiber hæver blodsukkeret langsommere, fordi de tager længere tid at fordøje og bryde ned. Højfibre fødevarer forårsager også mindre en stigning i blodglukosen, fordi fiber er den del af planter, der er ufordøjelig, så det bidrager ikke til nogen glukose. American Diabetes Association anbefaler at vælge næringsrige stivelser af højfiber som de fleste grøntsager; bælgfrugter, herunder nyrebønner, linser eller kikærter; og fuldkorn som havre, brun ris eller hele hvede brød og korn. Nogle stivelse fødevarer er hurtigere for kroppen at fordøje, og som følge heraf øger de glukose hurtigere. Disse omfatter stivelsesholdige grøntsager som hvide kartofler, majs eller ærter og raffinerede korn som hvidt brød, ris eller pasta.

Sukkerspiken

Sukker er en anden type kulhydrat, der hurtigt øger blodglukoseniveauet. Nogle fødevarer som frugt eller mælk indeholder naturligt sukker, og andre fødevarer som desserter eller slik indeholder tilsatte sukkerarter. Sukkeret i disse fødevarer kaldes undertiden simpelt sukker eller hurtigtvirkende kulhydrat, fordi det let fordøjes af kroppen og som følge heraf øger blodglukosen hurtigt. Fødevarer, der er højt i simpelt sukker, omfatter enhver form for frisk eller tørret frugt eller frugtsaft, mælk eller yoghurt og enhver slik eller bagværk. Desserter og slik med masser af tilsat sukker kan øge blodglukosen meget hurtigt. For personer med diabetes, kan sådanne søde fødevarer undertiden føre til blodglukoseniveauer at skyrocket.

Medicin eller hormoner kan også være skyld

Sommetider kan glucose øges på grund af hormonelle ændringer, som i tilfælde af svangerskabsdiabetes under graviditet eller af medicin, som visse kortikosteroider eller psykiatriske medicin. For personer med diabetes eller insulinresistens øges blodglukosen ofte, hvis medicin ikke tages på de korrekte tidspunkter som foreskrevet. Stress, sygdom eller infektion, utilstrækkelig motion eller nedsat fysisk aktivitet kan også spike blodsukker. Det er vigtigt at spise en afbalanceret kost med sunde carbs, motion og få din blodsukker kontrolleret regelmæssigt. Ifølge National Diabetes Education Programmet er 7 millioner amerikanere uvidende om, at de har diabetes.

Pin
+1
Send
Share
Send

Se videoen: Mer grønt. Mindre salt (April 2020).