Sygdomme

Hudforstyrrelser, der forårsager pigment tab

Pin
+1
Send
Share
Send

Pigment tab kan være bekymrende. Det er nogle gange begrænset til små patches af huden, men kan være mere generaliseret. Forståelse af pigmenternes tab er nøglen til at bestemme de mest hensigtsmæssige næste trin. Fælles årsager til tab af pigment omfatter hudforhold som vitiligo, betændelse, sårheling med ardannelse, infektion og en række andre tilstande, som en person kan blive født med eller erhverve.

Vitiligo og Pityriasis Alba

To af de mest almindelige hudsygdomme forbundet med pigmenttab har årsager, som ikke er helt forstået. Vitiligo opstår typisk i løbet af de første 3 årtier af livet og er kendetegnet ved glatte hvide hudfarve. Pityriasis alba, som oftest observeres hos små børn, kan først fremstå som et rødt skællende udslæt, typisk på ansigt og arme. Udslætet løser ofte spontant, men efterlader tørre hvide pletter som det heler. Disse patches forsvinder til sidst, hvilket ikke forårsager permanent tab af pigmenter.

Infektioner

Flere typer infektion kan forårsage tab af pigment. Tinea versicolor, på grund af en svamp, er kendetegnet ved tørre, skællede pletter, der kan være lysere eller mørkere end den omgivende hud og kan klø. Det kan forekomme overalt på kroppen og kan kun være nogle få steder eller udbredt. Pigment tab kan også forekomme efter visse virusinfektioner som vandkopper.

Betændelse og ardannelse

Pigmenttab kan forekomme efter hudbetændelse forårsaget af lidelser som psoriasis, lupus, seborrheisk dermatitis og eksem. I alle disse lidelser fremstår pigmenttabet som uregelmæssige pletter med dårligt defineret hvidtning, og der kan være skalering, hvis den underliggende lidelse er skællet. Pigment tab kan også forekomme med ardannelse. Dette kan gøre ar ikke kun mere mærkbart, men også modtageligt for skader fra ultraviolet stråling, hvilket fører til solbrændinger og muligvis hudkræft.

Kemisk eksponering og topiske lægemidler

Eksponering for visse kemikalier kan forårsage ændringer i hudfarven. For eksempel var en antioxidant anvendt i gummifremstilling - monobenzylether af hydroquinon - en af ​​de første kemikalier, der blev konstateret at være forbundet med besættelsesrelateret pigmenttab. Visse forbindelser, der anvendes i antioxidanter eller germicide desinfektionsmidler, kan også producere pigmenttab. Ligeledes kan nogle lægemidler, der anvendes på huden, såsom kortikosteroider og tretinoin, have potentiale til at producere lettere områder.

Medfødte og genetiske tilstande

Nevus depigmentosus er noget beslægtet med en fregne eller muldvarp, der ikke har nogen farve. Det betragtes som en medfødt tilstand, at en person er født med, men det har ingen kendt arvsmønster. Albinisme er en gruppe af genetiske tilstande forbundet med reduceret pigment, der påvirker øjnene og andre områder, såsom hud og hår. Piebaldisme, en anden genetisk tilstand, resulterer normalt i et plet af hvidt hår nær panden eller en hvid forankring. Der kan også være områder med ujævn hud på panden, bagagerummet, arme og ben.

Andre årsager og opfølgning

Utilstrækkeligt indtag af kobber eller selen kan medføre generaliseret pigmenttab, som normalt begynder på ansigtet og nogle gange også påvirker håret. Dette kan forekomme hos en person, der modtager langvarig intravenøs fodring eller i tilfælde af alvorligt utilstrækkelig næringsindtagelse.

Hvis du bemærker noget pigmenttab, skal du kontakte din læge for at hjælpe med at identificere årsagen og bestemme de mest hensigtsmæssige næste trin. Pigmentet tab kan simpelthen være en del af en normal proces, såsom sårheling, men det kan repræsentere noget mere uhyggeligt, såsom et melanom, der skifter fra mørkebrun til kødfarve.

Pin
+1
Send
Share
Send