Sygdomme

Negative virkninger af cigaretrøg eller brugt røg

Pin
+1
Send
Share
Send

Ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC) er rygning den førende forebyggende dødsårsag. CDC rapporterer, at i gennemsnit dør en ryger 13 til 14 år tidligere end ikke-rygere; de dør af kræft, hjertesygdomme og lungesygdomme som emfysem, forhindring af kronisk luftveje og bronkitis. Udover sundhedsmæssige virkninger er der negative virkninger, herunder økonomiske og sociale faktorer. Desuden påvirker rygning ikke kun rygeren. Secondhand røg påvirker familie, venner og kollegaer negativt.

Sundhedseffekter

Cigaretrøg og brugte røg har ikke overraskende negative virkninger for ens sundhed. National Cancer Institute (NCI) rapporterer, at 438.000 dødsfald skyldes cigaretrygning hvert år; yderligere 38.000 dødsfald er forårsaget af brugte røg. Ifølge MedlinePlus, en online medicinsk encyclopedi forbundet med National Institutes of Health, cigaretrøg har potentiale til at skade næsten hvert organ i kroppen. En svimlende 87 procent af lungecancer ville forsvinde, hvis hver person i USA holdt op med at ryge. NCI rapporterer, at rygning er forbundet med flere andre typer kræft, herunder livmoderhalsen, blære, nyre, bugspytkirtel, mund og hals. Cigaretrygning medfører også alvorlig skade på hjertet og det kardiovaskulære system. American Heart Association (AHA) rapporterer, at rygere er to til tre gange mere tilbøjelige til at dø af koronar hjertesygdom sammenlignet med ikke-rygere. Rygning og brugte røg sætter fosteret til sunde børn i fare ved at forårsage infertilitet, præmisk levering, dødfødsel, lav fødselsvægt og pludseligt barnedødssyndrom (SIDS) ifølge CDC. Rygning har også negative kosmetiske virkninger, såsom tjærefarvede tænder og gulfarvet hud.

Sociale virkninger

Rygning kan også have negative sociale virkninger. Ikke-rygere forsøger generelt at undgå at indånde brugte røg; således kan rygning være en social barriere. Rygning er også forbudt indendørs på mange steder. En artikel offentliggjort af CNNhealth.com af Theresa Tamkins i september 2009 indikerer, at 32 stater har en form for rygeforbud, der forbyder rygning på offentlige steder og / eller bygninger. Mange europæiske lande har lignende forbud, herunder England, Skotland, Frankrig, Irland og Norge, ifølge CNNhealth.com artiklen. Disse typer af forbud kan have pervadende negative sociale effekter, isolere rygere udenfor og væk fra gruppen.

Finansielle virkninger

De negative virkninger af cigaretrøg har en skadelig økonomisk effekt, både på rygeren og i familien. Den høje pris på cigaretter gør i disse dage en betydelig skade i familiens økonomi. Derudover har rygere en tendens til at have flere sundhedsmæssige problemer, der koster penge til medicinsk behandling. Rygning koster også offentligheden penge: CDC vurderer, at cigaretrygning koster USA mere end 193 mia. Dollars, herunder penge i tabt produktivitet (på grund af sygdom og død) og penge anvendt til sundhedsydelser, som rygeren ikke er i stand til at betale for sig selv . Secondhand røg har også negative økonomiske virkninger: Sundhedsomkostningerne for brugte røgrelaterede sygdomme koster en anslået $ 10, ifølge CDC.

Pin
+1
Send
Share
Send