Sygdomme

Koffein og øjentryk

Pin
+1
Send
Share
Send

Koffein gør mere end bare øge energiniveauet. Det kan også øge trykket i øjet. Dette vedrører, fordi et højt øjentryk over tid kan føre til glaukom, en potentielt blændende sygdom i den optiske nerve. Hvorvidt denne trykstigning vil have langsigtede visuelle effekter afhænger i vid udstrækning af en persons genetik og familiehistorie for glaukom. (se referencer 1 og 2)

Koffeinforbrug

Koffein er en vigtig bestanddel af almindeligt forbrugte drikkevarer som kaffe, te og sodavand og findes i fødevarer som chokolade slik eller kage. (se reference 3) Kun en kop kaffe (ca. 230 ml) indeholder 150 til 180 mg koffein (se referencer 1 og 3). Det anslås, at enkeltpersoner indtager over 200 mg koffein dagligt i USA og over 400 mg om dagen i Europa. (se reference 3) En undersøgelse offentliggjort i Eye viste, at det intraokulære tryk steg efter 1 minut Hg efter 60 minutter at indtage 1 kop koffeinfri kaffe. Størstedelen af ​​undersøgelsens deltagere var kaukasiske og varierede i alderen fra 40 til 80 år gamle. (se reference 1)

Handlingsmekanisme

Koffein hæver intraokulært tryk på flere måder. Det øger direkte produktionen af ​​vandig humor, væsken, der fylder den øvre del af øjet. Forøgelser i denne væske øger trykket i øjet. Koffein reducerer også glat muskel tone. Dette sænker den hastighed, hvormed vandig humor filtreres ud af øjet. Endvidere stimuleres vandig væskedannelse også gennem koffeinens blodtrykshævende virkninger. For hver 1 mm Hg-stigning i øjetrykket, som koffein producerer, er der imidlertid en 1 mm Hg stigning i okulært perfusionstryk eller den hastighed, hvormed vandig frigives fra øjet. Dette negerer i virkeligheden trykforøgelsen (se referencer 1 +2)

Glaucoma Risiko

Primær åbenvinklet glaukom (POAG) er en sygdom, hvorved optisk nerve langsomt beskadiges over tid. Det er en stor årsag til blindhed over hele verden. Undersøgelser af koffeinvirkninger har vist, at mennesker med naturligt højere øjentryk viste en højere højde i deres øjentryk med koffeinindtagelse. Vestafrikanere, der har en genetisk forudsætning for at udvikle glaukom, havde højere forbigående øjentryksspidser ved lavere niveauer af koffein (30-50 mg). En anden undersøgelse gennemgik effekten af ​​koffein gennem mad / drikkeforbrug i løbet af en tyveårsperiode. Det viste sig, at selvom koffein i sig selv ikke er forbundet med glaukomrisiko, øgede risikoen blandt mennesker med en familiehistorie for glaukom. (se reference 2)

Livsstilsændring

Fordi højt intraokulært tryk er en vigtig risikofaktor for udviklingen af ​​glaukom, forstår det, der forårsager øjentryk at stige, nøglen til at mindske chancerne for at udvikle denne sygdom. Afbrydelse af kaffe eller teforbrug ville være et let modificerbart livsstilsvalg, hvis det sænker glaukomrisikoen. Men på baggrund af undersøgelsesresultater hidtil er der behov for yderligere undersøgelser vedrørende hvordan en persons genetik, familiehistorie og race kan spille en rolle i, hvordan deres øjentryk reagerer på koffein. Hvis du har en familiehistorie for glaukom, eller hvis du har højt øjentryk, skal du besøge din øjenlæge for at diskutere din koffeinbrug og potentielle risiko for at udvikle glaukom. (se referencer 1 og 2)

Pin
+1
Send
Share
Send